Μερικές χιλιάδες Αλβανοί διαδήλωσαν χθες το απόγευμα σε δύο δήμους των Σκοπίων – οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό κατοικούνται από αλβανικό πληθυσμό – για να εκφράσουν την αντίθεση τους στην ενέργεια ανέγερσης μεταλλικού…

 

σταυρού σε μέρος του δήμου Μπούτελ των Σκοπίων.

Αρκετοί από τους διαδηλωτές ξήλωσαν την προστατευτική περίφραξη στο σημείο όπου άρχισε να κατασκευάζεται ο σταυρός και έστησαν αντίσκηνα όπου θα παραμείνουν έως ότου αποσυρθεί η απόφαση για την κατασκευή του σταυρού, όπως ανέφεραν.

Τη διαδήλωση οργάνωσε το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συγκυβερνά με το κόμμα VMRO DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, και στις πρώτες γραμμές βρέθηκαν ηγετικά στελέχη του κόμματος αυτού.

Η ανέγερση του μεταλλικού σταυρού, το ύψος του οποίου θα ανέρχεται στα 55 μέτρα, έχει προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες Αλβανών των Σκοπίων, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 20% του πληθυσμού της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ.

Οι Αλβανοί των Σκοπίων, οι οποίοι στην μεγάλη τους πλειοψηφία είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, χαρακτηρίζουν ως πρόκληση γι’ αυτούς την κατασκευή του σταυρού και ζητούν από το δημοτικό συμβούλιο του Μπούτελ να επανεξετάσει την απόφαση για την ανέγερση σταυρού.

Ο σταυρός αυτός άρχισε να κατασκευάζεται το προηγούμενο Σάββατο, εν μέσω έντονων αντιδράσεων Αλβανών. Μάλιστα, μετά την τελετή έναρξης των εργασιών για την ανέγερση του σταυρού, ξυλοκοπήθηκε από μία ομάδα Αλβανών ένας δημοτικός σύμβουλος του δήμου Μπούτελ,ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την κατασκευή του σταυρού.

Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, σημειώνουν ότι αφορμή για την κατασκευή του σταυρού αυτού στον Δήμο Μπούτελ αποτέλεσε η τοποθέτηση, πρόσφατα, ενός μεταλλικού δικέφαλου αετού σε περιοχή του διπλανού Δήμου Τσάιρ, ο οποίος κατοικείται στην πλειοψηφία του από Αλβανούς.Η τοποθέτηση δικέφαλου αετού, ο οποίος είναι το σύμβολο των απανταχού στον κόσμο Αλβανών, είχε προκαλέσει τη δυσφορία και τις αντιδράσεις του σλαβικού πληθυσμού της περιοχής.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese