Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς αιτιολογώντας το αίτημα…

 

του αναφέρει ότι «η κυβέρνηση χρειάζεται πιο καθαρή εντολή για να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και να εξασφαλίσει την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».
 
Σύμφωνα με το σύνταγμα της Σερβίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διορία 72 ωρών για να απαντήσει στο αίτημα του πρωθυπουργού για διάλυση της Βουλής. Κατά γενική εκτίμηση, το αίτημα θα γίνει αποδεκτό και, όπως ανέφερε προ ημερών ο πρωθυπουργός της Σερβίας, πιθανή ημερομηνία για την διεξαγωγή των εκλογών είναι η 24η Απριλίου.

Η απόφαση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, δεν δικαιολογείται με βάση του συσχετισμούς δυνάμεων εντός του Κοινοβουλίου, με δεδομένο ότι επί συνόλου 250 βουλευτών, την σημερινή κυβέρνηση στηρίζουν 202 βουλευτές, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Επίσης, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Βούτσιτς θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην εσωτερική πολιτική σκηνή και μετά τις εκλογές, και μάλιστα το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του οποίου ηγείται, αναμένεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα ποσοστά του.

Μία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε εχθές από την εταιρία ΄΄Faktor plus΄΄ δίνει στο κόμμα του Βούτσιτς το 49,4% στην πρόθεση ψήφου και ακολουθούν, το συγκυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) του ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάτσιτς με 11,3%, το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) με 6,4% και το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) του εθνικιστή Βόισλαβ Σέσελι με 6%.

Η είσοδος του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου Βόισλαβ Σέσελι στη Βουλή, θα αποτελέσει ίσως το πιο ενδιαφέρον νέο στοιχείο των επερχόμενων εκλογών και αναμένεται να δοθούν ομηρικές μάχες εντός του Κοινοβουλίου, με δεδομένο ότι ο Σέσελι δεν συγχώρεσε ποτέ στον Βούτσιτς την αποστασία του 2008.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese