Η Τουρκία δεν έχει βομβαρδίσει τις θέσεις της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας μετά την έναρξη της εκεχειρίας στη Συρία στις 27 Δεκεμβρίου, δήλωσε σήμερα Τούρκος αξιωματούχος.

"Δεν έχουμε θέσει στο στόχαστρο…

 

το PYD αφότου ξεκίνησε η εκεχειρία", δήλωσε τούρκος αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Από τις 13 Φεβρουαρίου το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδιζε τακτικά θέσεις στη βόρεια Συρία του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), του κυριότερου κουρδικού κόμματος στη Συρία, και του ένοπλου βραχίονά του, των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), που ελέγχουν περιοχές κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι τα πυρά απαντούν σε πυρά αυτής της πολιτοφυλακής.

Η Τουρκία βρίσκεται σε σφοδρή αντιπαράθεση με τους συμμάχους της των ΗΠΑ όσον αφορά το PYD και τις YPG, τα οποία η Ουάσινγκτον υποστηρίζει στρατιωτικά, επειδή βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (IK), σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Αντίθετα, η Τουρκία θεωρεί αυτά τα κινήματα ως "τρομοκρατικές" οργανώσεις που συνδέονται με το αντάρτικο των Κούρδων της Τουρκίας, Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK, εκτός νόμου).

Ο Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε, εξάλλου, την πραγματοποίηση τουρκικών βομβαρδισμών στις 28 Φεβρουαρίου εναντίον στόχων του ΙΚ. Οι τζιχαντιστές του ΙΚ, όπως και εκείνοι του Μετώπου Νόσρα (συριακού παρακλαδιού της αλ Κάιντα), δεν περιλαμβάνονται στην εκεχειρία ανάμεσα στον συριακό στρατό και τους αντάρτες.

Η Τουρκία "θέλει να επιτύχει η εκεχειρία", αλλά "ανησυχεί" για ενδεχόμενες παραβιάσεις της από δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και των Ρώσων συμμάχων του, πρόσθεσε.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese