Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

H Κομισιόν επιβεβαίωσε σήμερα, μέσω του εκπροσώπου Μ. Σχοινά ότι η Ελλάδα έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την επαναπροώθηση 308 παράτυπων μεταναστών πίσω στην Τουρκία.

 

Η ΕΕ, αναφέρει η Κομισιόν, επιταχύνει τις προσπάθειές της για να διασφαλίσει ότι όλοι όσοι δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας θα επιστρέφουν γρήγορα και άμεσα στις χώρες μέσω των οποίων διήλθαν ή προέρχονται – κάτι εξαιρετικά σημαντικό για δουλέψει η κοινή πολιτική ασύλου στην ΕΕ.

Οι συγκεκριμένοι 308 είναι Τυνήσιοι και Μαροκινοί, αναφέρει η Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι είναι σε διαρκείς συζητήσεις με τις ελληνικές και τις τουρκικές αρχές ώστε η διαδικασία να γίνεται γρηγορότερα και τακτικά στο μέλλον, στο πλαίσιο του προγράμματος κοινής δράσης ΕΕ- Τουρκίας, το οποίο περιέχει τέτοιες προβλέψεις.

Ο αρμόδιος επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος σχολίασε σχετικά ότι: “τώρα οι προσπάθειες της Κομισιόν αρχίζουν να βγάζουν καρπούς” και πως “πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όσοι χρήζουν διεθνούς προστασίας θα τη λαμβάνουν, όμως όσοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μένουν στη ΕΕ, πρέπει να επιστρέφονται πίσω άμεσα”.

Το σχέδιο της Κομισιόν για την ανθρωπιστική στήριξη της ΕλλάδαςEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese