Εν συνεχεία θα πρέπει να κατανέμονται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η Καγκελάριος και προέτρεψε….
όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να αποκαταστήσουν την Σένγκεν το συντομότερο δυνατόν

Οι μετανάστες πρέπει να καταγράφονται στην Ελλάδα και κατόπιν να κατανέμονται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ την Τρίτη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Η εφημερίδα ερμηνεύει την δήλωση της Καγκελαρίου ως σαφής ένδειξη ότι το Βερολίνο είναι πλέον απρόθυμο να επιτρέψει σε παράνομους μετανάστες να ταξιδέψουν από την Ελλάδα στην Γερμανία και να ζητήσουν άσυλο.

Η κυρία Μέρκελ ζήτησε επίσης από όλες τις χώρες της ΕΕ να σταματήσουν την πολιτική μη συμμετοχής στο προσφυγικό και να αποκαταστήσουν το συντομότερο δυνατόν την Συνθήκη Σένγκεν για την ελεύθερη διακίνηση.

«Ένας πρόσφυγας δεν έχει το δικαίωμα να πει ότι θέλει να πάρει άσυλο σε μία συγκεκριμένη χώρα της ΕΕ», τόνισε η κυρία Μέρκελ μετά την συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Τιχομιρ Ορέσκοβιτς.

Όταν η Καγκελάριος ρωτήθηκε αν τα προσχθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη δείχνουν μια κατάσταση ανάλογη εκείνης στα σύνορα της Ουγγαρίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, που οδήγησαν ουσιαστικά την Γερμανία να ανοίξει τα σύνορά της στους πρόσφυγες, απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο: «Νομίζω ότι οι δύο καταστάσεις δεν συγκρίνονται. Τώρα έχουμε ξεκινήσει μια σειτά προετοιμασιών στην Ελλάδα, κάποια από τα hot spots λειτουργούν. Υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας και πρέπει οι πρόσφυγες να τα χρησιμοποιούν. Είναι ξεκάθαρο: Υπολογίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός καταμερισμού των προσφύγων από την Ελλάδα, καθώς είναι η χώρα που βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».

Η κυρία Μέρκελ συμπλήρωσε πάντως ότι οι εικόνες από την Ειδομένη καταδεικνύουν το επείγον της κατάστασης, που οδηγεί άλλωστε στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 7 Μαρτίου.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese