Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ανέβαλε για σήμερα Τετάρτη την ψηφοφορία για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, ανέφεραν  διπλωματικές πηγές.

Η ψηφοφορία επρόκειτο να διεξαχθεί…

 

στις 22.00 (ώρα Ελλάδας) χθες, όμως αναβλήθηκε για τις 17.00 σήμερα, κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας. Σύμφωνα με την αμερικανική αποστολή στον ΟΗΕ η Μόσχα "επικαλέστηκε μια διαδικασία" με βάση την οποία της δίνεται η δυνατότητα να εξετάσει το κείμενο του ψηφίσματος 24 ώρες αφότου εισαχθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας για έγκριση.

Το προσχέδιο ψηφίσματος, που υποβλήθηκε από τις ΗΠΑ μετά από μακρά διαπραγμάτευση με την Κίνα, τη μοναδική σύμμαχο της Βόρειας Κορέας, ενισχύει σημαντικά τις κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί στην Πιονγκγιάνγκ.

Διπλωμάτες ανέφεραν ότι η αναβολή της ψηφοφορίας δεν σημαίνει ότι δεν θα εγκριθεί, χωρίς ωστόσο να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να απέχει η Ρωσία από τη διαδικασία.

Με τη νέα απόφαση, οι χώρες-μέλη του ΟΗΕ θα υποχρεούνται να εξετάζουν όλα τα εμπορεύματα που προορίζονται ή που προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στο παρελθόν. Θα επιβληθούν επίσης νέες εμπορικές κυρώσεις και θα απαγορευτεί σε πλοία που πιστεύεται ότι μεταφέρουν παράνομα φορτία προς τη Βόρεια Κορέα να δένουν σε λιμάνια.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese