«Δεν έχει καμία ομοιότητα η κατάσταση που ζούμε τώρα με αυτό που ζήσαμε το πρώτο επτάμηνο. Στην πρώτη περίοδο είχα εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης και αυτό έκανα και τώρα έχω εντολή για εφαρμογή των συμφωνηθέντων τηρώντας…

 

τις κόκκινες γραμμές μας και αυτό κάνουμε. Ιθάκη μας η μείωση του χρέους. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησής θα μας οδηγήσει εκεί. Θα μας δώσει ελάφρυνση του χρέους. τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Star» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου και σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά που οι εκτιμήσεις για το τι μεταρρυθμίσεις πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση συμπίπτουν με τον ESM, της ΕΚΤ και της Κομισιόν και μόνο το ΔΝΤ έχει διαφορετική εκτίμηση! «Δεν ήθελα τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Είναι πρόβλημα που η Ευρώπη έβαλε στα χωράφια της το ΔΝΤ. Καλύπτουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας και χωρίς το Ταμείο. Οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί πρέπει να ξεκαθαρίσουν τις σχέσεις τους με το ΔΝΤ» υπογράμμισε.

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι από τις πιο ισχυροποιημένες στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κουρέματος των καταθέσεων. Το δεύτερο εξάμηνο του 2016 βγαίνουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η συμφωνία θα τηρηθεί και ήδη τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις. Όλα, όμως, θα εξαρτηθούν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα πουν ναι σε παράλογες απαιτήσεις. Είναι κρίσιμο, πάντως, να τα βρουν και οι θεσμοί μεταξύ τους, ώστε να προχωρήσει η αξιολόγηση» τόνισε ο πρωθυπουργός ο οποίος απέφυγε  να συνδέσει την αξιολόγηση με την προσφυγική κρίση, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι στο σχεδιασμό του. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως το ζήτημα του προσφυγικού αλλάζει τα δεδομένα και παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις των Ολάντ και Σόιμπλε.

Τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στους θεσμούς (ΕΕ και ΔΝΤ) επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός και για να μιλήσει για το ασφαλιστικό, τονίζοντας πως με βάση τη συμφωνία η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κόψει τα κονδύλια για το ασφαλιστικό και πως με το σχέδιο Κατρούγκαλου αυτό επιτυγχάνεται «αλλά οι θεσμοί διαφωνούν μεταξύ τους, γιατί η τρόικα δεν είναι ένα ενιαίο σώμα».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε για ακόμα μια φορά πως η μη μείωση των συντάξεων είναι κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Σε αυτή τη κόκκινη γραμμή, ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός δεν περιλαμβάνονται οι υψηλές συντάξεις των 3.000 ευρώ. Στη συνέχεια, αν και ρωτήθηκε,  απέφυγε να προσδιορίσει συγκεκριμένο πλαφόν προστασίας των συντάξεων.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese