Η θέση που θα διατυπώσει ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου αλλά και τα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει οι μονομερείς ενέργειες χωρών του βαλκανικού διαδρόμου, εξετάστηκαν σε σύσκεψη που είχε το πρωί…

 

ο πρωθυπουργός με στενούς του συνεργάτες στο γραφείο του στη Βουλή.

Για τις θέσεις της ελληνικής πλευράς θα ενημερώσει ο έλληνας πρωθυπουργός και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας την Πέμπτη 3 Μαρτίου.

Κατά την τελευταία του ομιλία ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει αναλογικό υποχρεωτικό διαμερισμό των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ, διαφορετικά η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει από εδώ και στο εξής σε συμφωνίες.

Απόψε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δίνει συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης στην εκπομπή «στον Ενικό» και αναμένεται να αναφερθεί και σε όλα τα τρέχοντα ζητήματα.

Το προσφυγικό είναι αντικείμενο έκτακτης σύσκεψης σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Κώστα Αγοραστού και του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη.

​Ενώ η προσφυγική κρίση δοκιμάζει τις αντοχές της Ε.Ε. την ίδια ώρα εκδηλώνεται και ένα κύμα αλληλεγγύης και στήριξης της Ελλάδα για τη διαχείρισή της. Στο κλίμα αυτό χαρακτηριστικές είναι οι δημόσιες παρεμβάσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας Α. Μέρκελ, του πάπα Φραγκίσκου, του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν αναφορικά με τους περιορισμούς που επιβάλλονται στους πρόσφυγες στα σύνορα χωρών των Βαλκανίων. Αντίστοιχες δημόσιες παρεμβάσεις έχουν εκδηλωθεί τα τελευταία 24ωρα και από άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η Α. Μέρκελ με συνέντευξη της στη δημόσια τηλεόραση ARD, δήλωσε αντίθετη με τις μονομερείς ενέργειες χωρών και υπογράμμισε ότι η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό προσφύγων. «Το πρόβλημα είναι ότι έδρασαν μονομερώς και αυθαίρετα. Δεν είναι καλό, όταν δεν συμπεριλαμβάνεις μια χώρα. Και την Ελλάδα απλώς την προσπέρασαν. Διασφαλίστηκαν τα σύνορα από τη Μακεδονία (sic), αλλά δεν έγινε συζήτηση με την Ελλάδα, για το αν η Ελλάδα θέλει από την δική της πλευρά να διασφαλίσει τα σύνορά της, διότι έχει βεβαίως μια συγκεκριμένη ευθύνη στο πλαίσιο του συστήματος Σένγκεν» δήλωσε η κυρία Μέρκελ για τις ενέργειες χωρών του βαλκανικού διαδρόμου και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό προσφύγων που έφθασαν τώρα στη χώρα και ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου «θα μιλήσουμε με την Ελλάδα για το πώς μπορούμε μαζί με την Ελλάδα να αποκαταστήσουμε βήμα-βήμα» τη Σένγκεν.

«Τα κράτη-μέλη του ευρώ τον τελευταίο χρόνο δεν πάλεψαν ως το τέλος – και σε αυτό εμείς ήμασταν οι πιο αυστηροί – ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, μόνο και μόνο για να την ρίξουμε στο χάος έναν χρόνο αργότερα» είπε η κ. Μέρκελ.

Μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης προς την Ελλάδα για την προσφυγική κρίση, έστειλε ο πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας σε πλήθος πιστών που είχε κατακλύσει την πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

«Στην προσευχή μου και στη δική σας είναι πάντα παρούσα η δραματική κατάσταση των προσφύγων, οι οποίοι προσπαθούν να απομακρυνθούν από πολέμους και άλλες απάνθρωπες καταστάσεις. Ιδίως η Ελλάδα και οι άλλες χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, προσφέρουν στους πρόσφυγες μια γενναιόδωρη βοήθεια, η οποία χρειάζεται τη συνεργασία όλων των κρατών. Μια ομαδική, ενιαία απάντηση μπορεί να είναι αποτελεσματική, για την ίση κατανομή των βαρών είπε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Τους περιορισμούς που επιβάλλονται στους πρόσφυγες στα σύνορα χωρών των Βαλκανίων έχει ήδη καταγγείλει ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν και με ανακοίνωση έχει επισημάνει ότι αυτά τα μέτρα που λαμβάνουν πολλές χώρες της περιοχής (Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ) «δε συνάδουν» με τη Σύμβαση του 1951 για τους Πρόσφυγες. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε επίσης ότι «παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τον ολοένα κι αυξανόμενο αριθμό περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται στα σύνορα κατά μήκος της διαδρομής των Βαλκανίων» σημειώνοντας ότι ο αριθμός αιτούντων άσυλο που εισήλθε στην Ελλάδα από την Τουρκία συνεχίζει να αυξάνεται «και το κλείσιμο των συνόρων δημιουργεί μια δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα» και είναι «ανάγκη να υπάρχει επιμερισμός ευθυνών σε διεθνές επίπεδο».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», υπογραμμίζει ότι οι φυγόκεντρες δυνάμεις ταλανίζουν την ΕΕ, προσθέτει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να λύνει τα προβλήματά της εις βάρος ενός κράτους-μέλους και επισημαίνει ότι μπροστά στις ροές προσφύγων οι οποίες εξακολουθούν να είναι μεγάλες παραμένουμε στο πλευρό της Ελλάδα, όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δραστηριοποιείται επιτόπου με όλες της τις δυνάμεις. Ο κ. Σταϊνμάγερ αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, προσθέτει ωστόσο ότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν πολλά.

Ηχηρή παρέμβαση με αναφορά στο θέμα του προσφυγικού και της πρωτοφανούς πίεσης που δέχεται η Ελλάδα, έκανε ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, με ανάρτησή του στην σελίδα του στο Facebook. Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις, και ιδίως στη σύνοδο της Βιέννης, στη στάση της Τουρκίας και στην έλλειψη της πρέπουσας αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, σχολίασε: «Την περασμένη εβδομάδα η Ευρώπη έδωσε την εικόνα πως είναι ένα είδος πολυκατοικίας στην οποία όλοι οι γείτονες διαπληκτίζονται, αλλά στο τέλος φορτώνουν το συνολικό φταίξιμο στον (Έλληνα) θυρωρό».English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese