Το Stratfor αποδομεί εντελώς τον ρόλο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο….
για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, καθώς  η Τουρκία πέτυχε να μην γίνονται επαναπροωθήσεις στα τουρκικά παράλια, αλλά ταυτόχρονα μέσα από την ανάλυση του Ινστιτούτου φαίνεται ξεκάθαρα επίσης πώς η Άγκυρα πέρασε τη γραμμή που ήθελε: Ότι αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο μισό Αιγαίο.

Όπως επισημαίνει το Stratfor η αποστολή της Συμμαχίας δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα λόγω “των εδαφικών διαφορών Ελλάδας-Τουρκίας” και εξαιτίας “του status quo νησιών του Αιγαίου”. Με λίγα λόγια κάνει αποδεκτούς τους ισχυρισμούς της Άγκυρας που αμφισβητεί τα Δωδεκάνησα και το status quo στο Αιγαίο ζητώντας μάλιστα να γίνουν οι περιπολίες του ΝΑΤΟ ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού.

Πέραν αυτών η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει “αποθήκη ψυχών” εγκλωβισμένη στην ανικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα και της Τουρκίας που κάνει παζάρια για να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα.

Το Stratfor αναφέρει πώς το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα μπορεί να την έχει οδηγήσει σε ασφυξία, αφού έχει πληγεί από τις συνέπειες των capital controls που επιβλήθηκαν πέρυσι και της πτώσης των επενδύσεων. Την ίδια ώρα όμως η κινδυνεύει να πέσει θύμα μιας πιθανής λύσης του προσφυγικού προβλήματος της Ευρώπης.

“Έχουν αναπτυχθεί πλοία του ΝΑΤΟ στα ύδατα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, σε μια άλλη προσπάθεια να υπάρξει λύση στο ζήτημα. Ο βασικός προσφυγικός δρόμος περνά μέσα από την υδάτινη έκταση που διαχωρίζει τα Ελληνικά νησιά από την Τουρκία. Όμως οι προσπάθειες για να σταματήσουν οι βάρκες και να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία περιπλέκονται λόγω των τεταμένων σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας αλλά και των εκκρεμών εδαφικών διαφορών των δυο χωρών για τα νησιά και τα ύδατα αυτά. Αυτό δημιουργεί εμπόδια στη συνεργασία μεταξύ των ακτοφυλακών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ο επίσημος ρόλος των πλοίων του ΝΑΤΟ είναι να παράσχει πληροφορίες και συντονισμό, παρέχοντας ένα «κανάλι» για τη ροή των πληροφοριών μεταξύ των δυο χωρών και πληροφορώντας τες για τον εντοπισμό μετακίνησης προσφύγων/μεταναστών. Αυτά τα πλοία του ΝΑΤΟ θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Τουρκικά ύδατα, ενώ οι εθνικές ναυτικές δυνάμεις θα περιορίζονται στα δικά τους χωρικά ύδατα.

Όμως ο βασικός ρόλος του ΝΑΤΟ δεν είναι να γυρίζει πίσω τα πλοία. Η Συμμαχία θα παρεμβαίνει άμεσα μόνο για να διασώζει τους επιβάτες πλοίων και να τους επιστρέφει στην Τουρκία, ασχέτως από τα ύδατα στα οποία έχουν διασωθεί”.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese