Αρχίζει τη Δευτέρα η επιχείρηση επανεισδοχής προσφύγων στην…
Τουρκία, ενώ ξεκινούν και οι διαδικασίες για fast track επαναπροωθήσεις της Frontex.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, με λεωφορεία 308 παράτυποι μετανάστες που κρατούνται σε κέντρα κράτησης σε Κόρινθο και Ταύρο, στη διεύθυνση αλλοδαπών θα μεταφερθούν στους Κήπους του Έβρου και θα παραδοθούν στις τουρκικές αρχές.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ξεκινούν οι διαδικασίες για fast track επαναπροωθήσεις της Frontex και οι επιτελείς ελπίζουν η Τουρκία να μην κάνει πάλι πίσω και να συνεχίσει αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο.
Επίσης το μέτρο της κράτησης και της διοικητικής απέλασης θα επιβάλλεται πια και στους παράτυπους μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.

Το μαρτύριο της σταγόνας βιώνουν οι πρόσφυγες στην Ειδομένη – Άνοιξαν τα σύνορα μόνο για 400!
Λίγο πριν από τις 9 το βράδυ της Κυριακής οι αρχές της ΠΓΔΜ άνοιξαν και πάλι το σημείο διέλευσης για πρόσφυγες στο ύψος της ουδέτερης ζώνης Ειδομένης – Γευγελής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές της ΠΓΔΜ θα επιτρέψουν απόψε τη διέλευση σε 400 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. Πάντως, ο αριθμός αυτός θα εξαρτηθεί από το εάν η Σερβία επιτρέψει σε ανάλογο αριθμό προσφύγων να εισέλθουν στο έδαφός της από την ΠΓΔΜ.

Στην Ειδομένη έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 6.500 πρόσφυγες που αναμένουν να εισέλθουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ.
Η αστυνομία της ΠΓΔΜ, με εξαίρεση τρεις ώρες το απόγευμα του Σαββάτου όπου πέρασαν περίπου 300 πρόσφυγες, κρατούσε κλειστό εδώ και τρεις ημέρες το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, αναφέροντας ότι προβαίνει σε τέτοια περιοριστικά μέτρα επειδή η Σερβία δεν επιτρέπει τη διέλευση προσφύγων από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Βρέθηκε η λύση! – Καμμένος: Αποστολή μας οι πρόσφυγες να επιστρέφουν στις χώρες τους
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε “καλή για όλους” τη συμφωνία για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, επισημαίνοντας ότι η χώρα έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες κάλυψης των πρώτων αναγκών των προσφύγων και μεταναστών από τον δικό της προϋπολογισμό και όπως τονίζει “αποστολή όλων μας είναι η διασφάλιση της επιστροφής των οικογενειών στις χώρες τους και στα σπίτια τους”.

Σε συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων τονίζει ότι από την Ελλάδα, η οποία είναι σε οικονομική κρίση, τον τελευταίο χρόνο πέρασαν πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες.
«Είναι μια καλή συμφωνία για την Ευρώπη, διότι και αυτή έχει πλέον κορεστεί από μετανάστες, και πολλές χώρες, δυστυχώς, δεν αντιλαμβάνονται τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη Συνθήκη της Γενεύης για την προστασία των προσφύγων», σημειώνει ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας ότι η συμφωνία είναι καλή για τους πρόσφυγες «διότι, με την ασφάλεια που θα τους παρέχουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, θα βρίσκονται κοντά στην περιοχή στην οποία πρέπει να επιστρέψουν, και αυτή πρέπει να είναι η αποστολή όλων μας, δηλαδή η διασφάλιση της επιστροφής των οικογενειών στις χώρες τους και στα σπίτια τους».

Ο κ. Καμμένος αν και επισημαίνει ότι η συμφωνία αντιμετωπίζει το προσφυγικό και το μεταναστευτικό “πολύ αργά” τονίζει πως είναι σαφές ότι η συμφωνία αυτή «δηλαδή, το να γυρίζουν πίσω στη χώρα απ’ όπου έφυγαν, εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο, τη συμφωνία που έχει υπογράψει η Ελλάδα το 2002».

«Η Τουρκία είναι μια χώρα όπου καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού και είναι σημαντικό ότι, για να προχωρήσει η Ελλάδα σε μια τέτοια συμφωνία, διασφαλίζεται η προστασία των προσφύγων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και βεβαίως η αποφυγή των τραγικών ατυχημάτων, των ναυτικών τραγωδιών που είχαμε, όπου θύματα εκείνων που διακινούν ανθρώπους είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες», αναφέρει ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής άμυνας.
Επαναλαμβάνει ότι στόχος της αποστολής είναι να σταματήσει «το trafficking, το δουλεμπόριο, και την εκμετάλλευση των ανθρώπων» και τονίζει «σίγουρα η Τουρκία τους χρησιμοποίησε και ως διαπραγματευτικό όπλο απέναντι στην Ευρώπη».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την συμφωνία αυτή, τελικά, και η Τουρκία «έχει να κερδίσει, διότι θα μπορέσει να έχει οικονομικές απολαβές από την ΕΕ και θα μπορέσει να αλλάξει τη δημόσια εικόνα της προς την Ευρώπη».
Εκτιμά τη συμφωνία ως συμφέρουσα για την Ελλάδα, διότι θα σταματήσει η εκμετάλλευση των ανθρώπων και η επιβάρυνση της χώρας και ιδιαίτερα της νησιωτικής Ελλάδας, από έναν τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων που δεν μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία.

«Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να φιλοξενούμε πρόσφυγες, βάσει των υποχρεώσεών μας στη Συνθήκη της Γενεύης αλλά και των ανθρωπιστικών υποχρεώσεων που οι Έλληνες πάντα φέρναμε εις πέρας», προσθέτει.
Είπε ότι από την πρώτη στιγμή απέφυγε να εμπλακούν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην διαχείριση του προσφυγικού, «διότι δεν είναι αυτή η δουλειά τους», τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι από τη στιγμή που το ζήτημα κατέστη επικίνδυνο για την χώρα, που έπρεπε να ανταποκριθεί αφενός στις απαιτήσεις της Ευρώπης και αφετέρου στις υποχρεώσεις της απέναντι στους μετανάστες, μόνο οι Ένοπλές Δυνάμεις μπορούσαν να φέρουν σε πέρας ένα τόσο σύνθετο έργο που αφορούσε στην ολοκλήρωση των υποδομών, έργο το οποίο «εντάσσεται στις κοινωνικές υποχρεώσεις τους».

Αναφέρει ότι οι ΕΔ ολοκλήρωσαν τις υποδομές, διασφάλισαν τη γρήγορη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών και οργάνωσαν τα κέντρα, «σε συνεργασία με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους εθελοντές», ώστε «να σταματήσει η εκμετάλλευσή τους από ορισμένους οι οποίοι, ενώ στην αρχή, μαζί με τους χρυσαυγίτες, έδειχναν ότι δεν θέλουν τα hotspots στα νησιά τους για να μην επιβαρυνθεί δήθεν ο τουρισμός, είχαν σκοπό να αφήσουν τους πρόσφυγες έξω από κέντρα όπου δινόταν δωρεάν τροφή και φαγητό, ώστε να πωλούν μπουκαλάκια νερό προς πέντε ευρώ, να πωλούν τις φορτίσεις τηλεφώνου προς πέντε ευρώ ή ο ξενοδόχος της Κω, που είναι αντιπρόεδρος των ξενοδόχων και επικεφαλής της ομάδας του Facebook που ξεσήκωσε τον κόσμο, να νοικιάζει ντους προς δεκαπέντε ευρώ σε κάθε πρόσφυγα».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί τους επόμενους μήνες, τόνισε ότι το θέμα είναι «να προλαβαίνουμε τους πολέμους ή να φροντίζουμε να κάνουμε το καλύτερο για να τελειώνουν, και οι πρόσφυγες να γυρίζουν στα σπίτια τους», τόνισε ότι ως υπουργός Άμυνας είχε προβλέψει την κατάσταση, ενώ εξέφρασε φόβο για «νέα μέτωπα στην Βόρεια Αφρική».

«Θεωρώ ότι το θέμα της Συρίας, μετά και τη συμφωνία που επήλθε μεταξύ Ομπάμα και Πούτιν, θα βοηθήσει να γυρίσουν αυτοί οι άνθρωποι γρήγορα στα σπίτια τους. Άρα, εάν σταματήσει το trafficking, το εμπόριο ανθρώπων, θα λυθεί και το θέμα της Μέσης Ανατολής πολύ πιο γρήγορα- και αυτό θα είναι μια λύση στην οποία θα έχει συμβάλει η Ελλάδα ως μια σταθερή χώρα», προσέθεσε.
Επίσης, ο κ. Καμμένος δηλώνει αισιόδοξος για λύση στο θέμα της αξιολόγησης εντός των επομένων ημερών μέχρι το Πάσχα.

Είπε ότι την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την είχαν καταδικάσει ως “παρένθεση” «τα εκδοτικά, επιχειρηματικά κατεστημένα, οι τρόφιμοι των λιστών Λαγκάρντ, Μπόργιανς, από την ανάληψη της εξουσίας μετά την εντολή του ελληνικού λαού», «σε συνεργασία και με πολλούς στην Ευρώπη», τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση παρόλο τον πόλεμο επέζησε επειδή έχει τη στήριξη του ελληνικού λαού».
Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση αυτή «για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης χτύπησε την διαφθορά και τη διαπλοκή».

«Η αξιολόγηση θα κλείσει, θα ξεκινήσει η ανάπτυξη και η Ελλάδα θα είναι μια ισχυρή δύναμη στην ευρύτερη περιοχή, με ισχυρές συμμαχίες και με τη βόρεια Αφρική, με χώρες όπως η Αίγυπτος, αλλά και με τη Μέση Ανατολή, με χώρες όπως το Ισραήλ ή η Ιορδανία και τα Εμιράτα. Θα είναι μια χώρα που, με την ανάπτυξη και τον καθορισμό της ΑΟΖ, θα προχωρήσει σε εξόρυξη του φυσικού της πλούτου και θα αποτελέσει και το ενεργειακό σταυροδρόμι για την Ευρώπη. Έρχονται καλύτερες μέρες», τόνισε ο κ. Καμμένος.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την εκτίμηση που αποδίδει «την όξυνση των τόνων από κόμματα της αντιπολίτευσης και από μερίδα καναλιών λόγω του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες και την ένταση της πάταξης της φοροδιαφυγής», ο κ. Καμμένος είπε: «Όταν πεθαίνει ένα σύστημα, κάνει την τελευταία του αντίδραση. Το σύστημα της μεταπολίτευσης, το σύστημα της διαπλοκής, το σύστημα της διαφθοράς, το σύστημα της εκμετάλλευσης του δημόσιου, αλλά και του ευρωπαϊκού πλούτου, τελείωσε. Είναι τα τελευταία τους σκιρτήματα. Όταν κάτι νέο γεννιέται, το παλιό πάντα αντιδρά πριν πεθάνει. Αλλά το νέο πάντα επικρατεί».

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese