Η αποφυλάκιση του Γιώργου Ρουπακιά στις 18 Μαρτίου, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και επικρίσεις για τη δυνατότητα του δικαστικού…
συστήματος και της πολιτείας να ολοκληρώσουν έγκαιρα σημαντικές και εμβληματικές δίκες.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το δικαστήριο, αν και έχουν περάσει 10 μήνες από την έναρξη της δίκης, ακόμα βρίσκεται στην έρευνα της υπόθεσης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Προς διερεύνηση ακολουθούν πολλές επιθέσεις οργανωμένων μελών της Χρυσής Αυγής και η έρευνα για τα κοινοβουλευτικά στελέχη που αντιμετωπίζουν κατηγορία εγκληματικής οργάνωσης.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, και πολλές άλλες σημαντικές υποθέσεις «σέρνονται» στα δικαστήρια και διεξάγονται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς. Τέτοιες είναι η υπόθεση της Siemens, η έρευνα για την οποία ξεκίνησε το 2006, το Βατοπέδι, η υπόθεση των ηλεκτρικών εταιρειών Energa και Hellas Power, εξοπλιστικά προγράμματα και άλλες.

Όσοι κατά καιρούς κρατήθηκαν για τις υποθέσεις αυτές προσωρινά με αποφάσεις των αρμόδιων δικαστικών οργάνων αποφυλακίστηκαν καθώς τα ανώτατα όρια της προσωρινής τους κράτησης εξαντλήθηκαν και οι δίκες τους δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Μόνον οι επιχειρηματίες Θωμάς Λιακουνάκος και Κωνσταντίνος Δαφέρμος που προφυλακίστηκαν σχετικά πρόσφατα, το 2015, παραμένουν έγκλειστοι καθώς δεν έχουν λήξει τα 18μηνα για αυτούς.

Εντός φυλακής είναι και εκείνοι που καταδικάστηκαν για εξοπλιστικά και μίζες στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, η μόνη δίκη που έγινε έγκαιρα και με ταχύτατους ρυθμούς.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese