Το ψηφοδέλτιο "Ελπίδα" των μεταρρυθμιστών και μετριοπαθών υποστηρικτών του προέδρου Χασάν Ροχανί φαίνεται πως κερδίζει το σύνολο των 30 εδρών της Τεχεράνης επί του συνόλου των τελικών αποτελεσμάτων μετά την καταμέτρηση…

 

σχεδόν του 90% των ψήφων, μετέδωσε σήμερα η ιρανική τηλεόραση.

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου των συντηρητικών, ο Γόλαμ-»Αλι Χαντάντ-Αντέλ, καταλαμβάνει την 31η θέση και κατά συνέπεια θα είναι ο ηττημένος των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Παρασκευή στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Πρώτοι στο ψηφοδέλτιο υποψηφίων σίγουρων για την εκλογή τους, είναι ο μεταρρυθμιστής Μοχάμαντ Ρεζά Αρέφ και ο μετριοπαθής Αλί Μοταχαρί, οι οποίοι έλαβαν σχεδόν 1,3 εκατομμύριο και πάνω από 1,1 εκατομμύριο ψήφους αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα αυτά αφορούν την καταμέτρηση περισσότερων από 2,6 εκατομμύρια ψηφοδελτίων επί συνόλου 2,9 εκατομμυρίων ψηφοφόρων στην Τεχεράνη.

Οι μεταρρυθμιστές είχαν συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό τους τρεις μετριοπαθείς συντηρητικούς, μεταξύ τους ο Μοταχαρί, όλοι τους εξελέγησαν.

Του ψηφοδελτίου των μεταρρυθμιστών και των μετριοπαθών στην Τεχεράνη ηγείτο ο Μοχάμαντ Ρεζά Αρέφ, πρώην υποψήφιος των μεταρρυθμιστών στις προεδρικές εκλογές του 2013, ο οποίος είχε αποσύρει την υποψηφιότητά του υπέρ του μετριοπαθούς υποψηφίου Χασάν Ροχανί, επιτρέποντάς του να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.
Στην υπόλοιπη χώρα, οι μεταρρυθμιστές/μετριοπαθείς και οι συντηρητικοί μοιράζονται τις ψήφους με ανεξάρτητους υποψηφίους οι οποίοι δεν είχαν συμπεριληφθεί σε κανένα από τα δύο μεγάλα ψηφοδέλτια, σύμφωνα με μερικά αποτελέσματα.

Ωστόσο η νίκη του ψηφοδελτίου "Ελπίδα" στην ιρανική πρωτεύουσα είναι μια καθοριστική ώθηση για τους υποστηρικτές του προέδρου Ροχανί που θα εκπροσωπούνται σε μεγαλύτερο βαθμό στο 290μελές Κοινοβούλιο, στο οποίο επικρατούσαν μέχρι τώρα οι συντηρητικοί.

Ο Χασάν Ροχανί ελπίζει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των βουλευτών για να συνεχίσει την πολιτική του ανοίγματος που ακολουθεί. Ο πρόεδρος του Ιράν επενδύει στη μείζονος σημασίας συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η οποία και επέτρεψε να βγει το Ιράν από την απομόνωση.

Τα τελικά αποτελέσματα για το σύνολο της χώρας, τα οποία πρέπει να επιβεβαιωθούν από το ισχυρό Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος, δεν αναμένονται πριν από τη Δευτέρα ή την Τρίτη.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese