Η Επιτροπή της Βενετίας – συμβουλευτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης – προειδοποίησε τη Βαρσοβία για κινδύνους που απειλούν το κράτος δικαίου λόγω των μεταρρυθμίσεων που παραλύουν το Συνταγματικό Δικαστήριο της…

 

Πολωνίας, σύμφωνα με σχέδιο έκθεσης που αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Gazetta Wyborcza.

Στο κείμενο, που δημοσιεύεται από την πολωνική εφημερίδα, η Επιτροπή περιγράφει την Πολωνία ως χώρα ευρισκόμενη σε κατάσταση "συνταγματικής κρίσης". Τονίζει ότι "όσο το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν είναι σε θέση να συνεχίσει το έργο του κατά αποτελεσματικό τρόπο, όχι μόνο το κράτος δικαίου, αλλά επίσης η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται σε κίνδυνο".

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ραφάλ Μπότσενεκ επιβεβαίωσε ότι έλαβε σήμερα αυτό το έγγραφο, επιμένοντας στο γεγονός ότι η Επιτροπή της Βενετίας "δεν έχει ακόμη λάβει την τελική της απόφαση".

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η τελική μορφή της έκθεσης θα υιοθετηθεί στις 11 ή στις 12 Μαρτίου.

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής της Βενετίας επισκέφθηκε τη Βαρσοβία στις αρχές του Φεβρουαρίου για να ερευνήσει, κατόπιν αιτήματος της πολωνικής κυβέρνησης, την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Στο σχέδιο της έκθεσης, το περιεχόμενο του οποίου αποκαλύπτει σήμερα η Gazetta Wyborcza, η Επιτροπή ζητεί από όλα τα όργανα του Κράτους να σεβασθούν πλήρως και να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Καλεί το Κοινοβούλιο "να ανακαλέσει τις αποφάσεις οι οποίες υιοθετήθηκαν επί τη βάσει ρυθμίσεων που εκρίθησαν αντισυνταγματικές από το δικαστήριο αυτό".

Η πολωνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι "θα μελετήσει" τα συμπεράσματα της Επιτροπής της Βενετίας, χωρίς να έχει διευκρινίσει εάν θεωρεί ότι οφείλει να τις εφαρμόσει.

Οι ανησυχίες που προκάλεσαν στην Ευρώπη τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από το πολωνικό κοινοβούλιο, που κυριαρχείται από το υπερσυντηρητικό κυβερνών κόμμα Δίκαιο και Δικαιοσύνη (PiS), και αφορούν τόσο το Συνταγματικό Δικαστήριο, όσο και τα δημόσια μέσα ενημέρωσης και τις δημόσιες υπηρεσίες, οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Ενωση να ξεκινήσει διαδικασία επαλήθευσης του κράτους δικαίου στην Πολωνία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese