Η απόφαση της Ουγγαρίας να κάνει δημοψήφισμα για το αν θα δεχτεί πρόσφυγες στο…
έδαφος της, βάσει της ευρωπαϊκής συμφωνίας για την μετεγκατάσταση, έχει προκαλέσει σάλο στην Ευρώπη. Αλλά η Βουδαπέστη δεν κάνει πίσω και προσανατολίζεται να κάνει το δημοψήφισμα το νωρίτερο τον προσεχή Ιούλιο.
Η Ουγγαρία θα μπορούσε να διεξαγάγει δημοψήφισμα για τις ποσοστώσεις επανεγκατάστασης των προσφύγων και μεταναστών που έχει αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση το νωρίτερο σε 150 ημέρες, καθώς το ερώτημα που θα θέσει η κυβέρνηση στο δημοψήφισμα θα πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία έγκρισής του από το νομικό σύστημα της χώρας, δήλωσε την Παρασκευή (26.02.2016) ο υπουργός Δικαιοσύνης.

“Το νωρίτερο δυνατό είναι σε 150 ημέρες, ενώ το αργότερο είναι 250 ημέρες”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Λάζλο Τροκσάνι.

Η Ουγγαρία βρίσκεται σε διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ορισμένους εταίρους της στην ΕΕ σχετικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Ένωση. Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν πρότεινε την Τετάρτη (24.02.2016) τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε να φανεί κατά πόσον οι Ούγγροι αποδέχονται τις ποσοστώσεις κατανομής των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες-μέλη, στις οποίες αντιτίθεται η κυβέρνηση.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese