Ως τακτική άμυνας απέναντι σε μια εχθρική και επιθετική ενέργεια, όπως το κλείσιμο των συνόρων, χαρακτήρισε την απόφαση για ανάκληση της πρέσβεως της Ελλάδας από τη Βιέννη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης.

Έκανε…

 

λόγο για λελογισμένη, ήπια και σοβαρή αντίδραση εκ μέρους της Αθήνας, σημειώνοντας ότι θα φανεί στη διεθνή κοινότητα ποιος εφαρμόζει τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από εταίρους και συμμάχους.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως συμφωνεί με την άποψη ότι η Ευρώπη οδηγείται με τις αποφάσεις που έχουν λάβει επτά χώρες σε de facto κατάργηση της Σένγκεν. Συνέστησε, πάντως, υπομονή έως τις 7 Μαρτίου όπου στη Σύνοδο κορυφής με τη συμμετοχή της Τουρκίας υπάρχουν ελπίδες για λύσεις που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο 104,9, ο κ. Ξυδάκης βλέπει στην Ευρώπη αλλαγή του κλίματος υπέρ των φωνών της λογικής στο θέμα του προσφυγικού. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος ταξιδεύει σε χώρες της ΕΕ προκειμένου να ενημερώσει για τις ελληνικές θέσεις, μίλησε στον σταθμό από το Ελσίνκι, όπου βρίσκεται.

«Το σοκ από την απόφαση της κυβέρνησης της Αυστρίας και το ντόμινο που προκάλεσε είναι τέτοιο, ώστε οι σώφρονες βλέπουν με φόβο το τι ξετυλίγεται και ήδη αρχίζει μια αναδίπλωση. Οι σκανδιναβικές χώρες θα είναι μάλλον πολύ κοντά στις θέσεις της κ. Μέρκελ και σε αυτά που συζητάει η Ελλάδα και τώρα συζητάει και η Ιταλία», εκτίμησε ο κ. Ξυδάκης.

«Δεν μπορούν τρία ή τέσσερα κράτη, υπό την πίεση επικείμενων εκλογών ή μιας ακροδεξιάς ρητορικής ακροδεξιών κομμάτων που εμφανίζουν άνοδο, να γράψουν την ιστορική μοίρα της Ευρώπης. Δεν είναι όλοι άφρονες, δεν είναι όλοι αιφνιδιασμένοι», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese