Βαθαίνει η κρίση στις σχέσεις της ελληνικής με την αυστριακή κυβέρνηση, μετά την… απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών να καλέσει στην Αθήνα για διαβουλεύσεις την πρέσβη της χώρα μας στην Βιέννη, Χρυσούλα Αλειφέρη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση με την υπογραφή του Νίκου Κοτζιά, αυτό γίνεται προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως «οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης δεν μπορούν να βαρύνουν μία μόνο χώρα». Όλα αυτά, ενώ μόλις τον Οκτώβριο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε επιφυλάξει αποθεωτική υποδοχή στον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος επισκέφτηκε τη χώρα μας!

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών
«Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, η Πρέσβης της Ελλάδος στη Βιέννη, κυρία Αλειφέρη, καλείται στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας.

Είναι σαφές ότι, τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα ούτε οι αποφάσεις των Αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες Αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορους ανιστόρητους.

Οι μονομερείς πρωτοβουλίες για την επίλυση του προσφυγικού και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από κράτη μέλη της Ε.Ε είναι πρακτικές που μπορούν υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης. Οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης δεν μπορούν να βαρύνουν μία μόνο χώρα.

Η κοινή λογική επιτάσσει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών. Η Ελλάδα εργάζεται σε μια τέτοια κατεύθυνση».English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese